ОбС- Плевен не прие решение за разпределение на средствата за спортните клубове в общината

974

Общински съвет - Плевен не прие нито едно от двете внесени предложения за разпределение на средствата в група „Физическа култура и спорт“ за 2016 година. Гласуваната сума общо в размер на 195000 лв. трябваше да бъде разпределена между 30 спортни клуба в общината, кандидатстващи и оценени по предварително изготвени правила.

На заседанието на Общинския съвет на практика бяха разгледани две предложения в тази връзка – това на Общинската администрация и предложение от Постоянната комисия по "Младежки дейности, спорт и туризъм" с председател Цветан Антов, което бе представено допълнително на сесията, съобщи на брифинг в пресклуба на БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев.„Предложението на Общинска администрацията бе изработено на база на правила и критерии, взаимствани като добри практики от други големи общини в страната. За мен това предложение бе едно разумно разпределение на средствата“, коментира Митев.

Различното в предложението на Постоянната комисия по "Младежки дейности, спорт и туризъм" бе в частта за средствата, предвидени за баскетболен клуб „Спартак - Пл“ - сумата за клуба е завишена от 50000 лв. на 65000 лв.. Допълнителните 15000, които предизвикаха и дебата в залата, са за сметка на парите на някои от другите клубове. В предложението на комисията са завишени парите и за волейболния клуб. „В хода на дебата обаче не успяхме да получим разумна увереност, че Комисията е стъпила на някакви ясни критерии, за да направи тези корекции“, коментира председателят на Общинския съвет.

Мартин Митев допълни още, че никога няма да има доволни на 100 % от разпределението на средствата за спорт. Той припомни, че от законова гледна точка, общината не е длъжна да финансира спортните клубове. Тя ги съфинансира като идеята е с отпуснатите средства да се подпомогне развитието на детско-юношеските школи.

Липсата на решение на Общинския съвет по това предложение на практика означава, че на този етап няма как да бъдат преведени парите, предвидени за подпомагане на спортните клубове в Община Плевен. Тези средства остават в общинския бюджет до решение за тяхното разпределение. Тепърва ще преценим какво ще правим по този въпрос, заключи Мартин Митев.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
76

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
68

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
65

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
82