ОбС – Плевен гласува промени в три общински наредби

951

Изменения в три общински наредби гласува на редовната си сесия Общинският съвет на Плевен. Промените са в Наредба №2 за опазване на околната среда, Наредба №14 за търговската дейност на територията и Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен. За решенията съобщи на брифинг в БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Промяната в Наредба №2 за опазване на околната среда в Община Плевен е по отношение на срока за съхранение на излезлите от употреба моторни превозни средства на площадките за временно съхранение. Този срок да бъде намален от 60 на 14 календарни дни, гласи решенето на съветниците.

Промяната в Наредба №14, която регламентира търговската дейност на територията на Община Плевен, касае отмяна на т.1 от чл.16. Въпросният текст забранява търговията на открито с алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия на територията на общината. В него се посочва още, че изключения се допускат само за временни щандове, рекламни кампании и други подобни само на търговци, притежаващи съответния лиценз. След премахване на разрешителния режим, регламентиран със Закона за тютюна и тютюневите изделия /в сила от 2009г./ и лицензионни режим за виното и спиртните напитки, уреден съответно от Закона за виното и спиртните напитки, контролът върху търговската дейност с тютюневите изделия на практика вече е изцяло в правомощията на Комисията за защита на потребителите и митническите органи, търговията с лозаро - винарски продукти - под контрола на Изпълнителната агенция по лозата и виното, а търговията на дребно с бутилирани спиртни напитки се контролира от Комисията за защита на потребителите към Министър на икономиката, енергетиката и туризма. Така на практика Общината вече няма контролни правомощия върху изпълнението на издаваните от съответните общински органи наказателни постановления по изброените по-горе търговски дейности, което е причина да се предприеме и отмяна на т.1 от чл. 16 в Наредба №14.

Третата промяна, гласувана от Общинския съвет, е в Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен. В нея бяха актуализирани цените за концертните прояви на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, на Общински хор „Гена Димитрова” и приети цени за реклама в Общинския медиен център.

Свалете в PDF