Новоизбраният Общински съвет на Плевен - баланс между съветници с опит и нови такива

943

Кратка справка относно състава на новоизбрания Общински съвет на Плевен, мандат 2019-2023 г., представи днес на пресконференция в пресклуба на БТА избраният за втори мандат председател на местния парламент Мартин Митев. „Можем да кажем, че в състава на новия Общински съвет наблюдаваме баланс между съветници с опит и нови такива. На практика 50 на сто от състава е нов. Виждам хъс за работа в колегите, надявам се, че цялата тази енергия ще бъде впрегната за добри дела за Плевен и плевенчани“, заяви  Мартин Митев.

В състава на Общински съвет - Плевен, мандат 2019 - 2023 г., влизат представители на 9 партии и коалиции, със съответното разпределение на 41-те мандата. Доайенът е доц. д-р Евгения Бързашка /МК Демократична България - Обединение /СДС, БЗНС/. В това си качество доц. Бързашка откри тържественото първо заседание на Общинския съвет. Доц. Бързашка е добре познато име. Директор е на Медицинския колеж при Медицинския университет и към момента, началник е на Клиниката по клинична токсикология при Университетската болница.

Най-младият общински съветник е само на 20 години - това е Васил Петков от ДПС, студент по право. През декември тази година ще навърши 21 години. Може да се окаже, че е втори по възраст в страната след 18-годишния общински съветник в община Стара Загора.

Справката относно участието на съветниците в предходни мандати показва следното: За трима общински съветници това е четвърти мандат, за трима - трети, за 15 общински съветници този мандат ще бъде втори, а за 20 – той е първи. Посочените мандати не са поредни. 

Според анкетните карти около 90 на сто от съветниците в новия местен парламент са висшисти. В състава има двама юристи, плюс един студент по право. Най-много са икономистите - 16 души, лекари - 2, педагози - 3. Има и инженери, съветници с хуманитарни профили, такива с техническо образование, има и представители на земеделския сектор.

Относно съотношението жени - мъже в състава Мартин Митев посочи, че в този мандат дамите са вече 9 /в предходния те бяха 7/, а представителите на силния пол - 32.

Първото редовно заседание на Общински съвет - Плевен ще се проведе на 28 ноември /четвъртък/.

 

Свалете в PDF