Наградиха победителите в Маратона на приятелството Плевен 2017

1820

Над 550 участници от 21 държави се включиха в четвъртото издание на Маратон на приятелството - Плевен 2017. Стартът, финалът и награждаването се състояха на пл. „Възраждане”. Наградите на победителите в отделните дисциплини бяха връчени от председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, от зам.-председателя на местния парламент Пепо Петков и от зам.-кмета на община Плевен Иван Кюлджийски.

Тази година участниците в Маратона се състезаваха в четири категории - класически маратон /42,2 км/, полумаратон /21,1 км/, щафета и Детски маратон. Ето и победителите в отделните дисциплини:

 

Класически маратон - мъже

В класическия маратон победител при мъжете стана Аугустус Кипроно от Кения. Втори е шампионът от миналата година Димчо Мицов, трети се класира Илия Куцаров. Наградата на призовата тройка връчи Мартин Митев.

Класически маратон - жени

При жените в класическия маратон първа тази година е 18-годишната Габриела Красимирова, втора - Таня Димитрова, трета – Виолета Тотева. Наградите в тази дисциплина връчи Пепо Петков.

Призовите тройки в класическия маратон при мъжете и при жените в „Плевен Маратон“ получиха и специални награди - купа „Георги Пенчев“ и медал. Купата носи името на известния в миналото маратонец от Плевен Георги Пенчев, който е заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на Плевен, 8 пъти републикански шампион и един път балкански шампион - 1948 г. в Букурещ, има 8-о място на Европейското първенство в Кошице, Чехия. Георги Пенчев е участник на маратоните във всички европейски страни.

 

Полумаратон - жени

В дисциплината полумаратон - жени за трета поредна година първа е Милица Мирчева, втора стана Радосвета Симеонова и трета - Анита Кръстева. Наградите в тази категория връчи отново Мартин Митев.

Полумаратон - мъже

В полумаратон - мъже има двама победители – това са Шабан Мустафа и Йоло Николов. Двамата финишираха заедно, ръка за ръка. Трети е Ивайло Каменаров. Наградите в тази категория връчи Иван Кюлджийски.

Отличия бяха връчени и на призовата тройка в щафетата – мъже. Тук най-бързи са Георги Жеков и Пенчо Жеков.

 

Победители в Детския маратон:

Момчета до 7 години - Алек Петров

Момичета до 7 години - Виктория Данаилова

Момчета 8-9 г години - Томас Валентинов

Момичета 8-9 години - Вяра Вълчовска

Момчета 10-12 години - Денис Карамански

Момичета 10-12 години - Йоана Константинова

С купи бяха отличени и най-възрастните участници тази година в Маратона на приятелството. При мъжете това е 69-годишният Арел Кей, а при жените - Бойка Арсова, на 67 години. На финала на церемонията по награждаването бе изтеглена томбола с две специални награди - велосипеди BMW, с които бяха зарадвани двама от участниците в спортното събитие.

Организатори на Маратона на приятелството - Плевен 2017 са Спортен клуб „Бегач” в партньорство с Община Плевен, Eyes Open, Ro Club Marathon. За поредна година събитието има и дарителска кауза - построяване на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в Плевен.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Музей на открито в Плевен…

петък, 08 декември 2023
324

Председателят на Общинския съвет уважи…

петък, 01 декември 2023
426

Общинският съвет избра доц. Иван…

четвъртък, 30 ноември 2023
409

Стартират нови процедури за избор…

четвъртък, 30 ноември 2023
218