Над 100 диабетно болни се включиха в работна среща под патронажа на Председателя на Общински съвет - Плевен

893

"В България вече има около 600 000 хора с диабет. Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет!... Захарният диабет е едно от най-честите хронични заболявания, особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничният му ход го определят като социално значимо заболяване."

Данните огласи председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев по време на работна среща "Заедно можем повече". Форумът под негов патронаж бе посветен изцяло на проблемите на диабета и се проведе в зала "Плевен". Срещата премина при огромен интерес с участието на над 100 диабетно болни от Плевен и региона.

Работната среща, организирана от Асоциация "Диабет" - Плевен и Клиниката по ендокринология на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" с началник доц. д-р Катя Тодорова, започна с освещаване на икони от отец Иван от храм "Св. Троица". Веднага след това форума откри Даниела Илиева - председател на Асоциация "Диабет", която изказа благодарност към общинската администрация, към местния парламент и към всички, които подкрепят дейността на Асоциацията.Илиева обяви, че всички инициативи на Сдружението през настоящата година ще бъдат под патронажа на председателя на Общинския съвет на Плевен.

За дискусията в зала "Плевен" пристигнаха лично Красимир Кънев - председател на Българска асоциация "Диабет", и Майя Викторова - зам.- председател на Асоциацията. Форума уважи и кметът на Плевен Георг Спартански, който приветства участниците и посочи, че местната власт и занапред ще продължи да подкрепя неправителствените организации, за да могат те да правят добри неща за здравето на нацията. Поздравителен адрес изпрати областният управител на Плевен Ралица Добрева.

Първата тема на работната среща бе представена от председателя на ОбС-Плевен Мартин Митев, който изнесе данни за заболяването в национален мащаб. Той подчерта, че са нужни много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. "Ако се постигне желаният контрол и особено ако се поддържа оптимален контрол през целия живот - рисковете за усложнения намаляват многократно", заяви Мартин Митев на срещата. Той посочи още, че диабетът поставя много предизвикателства не само пред болните, но и пред цялото общество. "Основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страхът от тази диагноза в цялото семейство. Обикновено родителите и пациентите са шокирани, започват да търсят причини - първо в себе си, да имат чувство за вина, че не са могли да предотвратят заболяването, чувстват се безпомощни и не знаят дали ще се справят в бъдеще. Именно за това трябва много да се говори, да се обясни спокойно - както от лекарите, така и от всички обществено ангажирани с проблемите на здравеопазването институции - включително и общините", каза още председателят на ОбС - Плевен.

Срещата продължи с лекции на специалисти от Клиниката по ендокринология при УМБАЛ - Плевен, като първата тема беше представена от началника на Клиниката по ендокринология доц. д-р Катя Тодорова. Засегнати бяха въпросите за ролята на високата кръвна захар за настъпване на диабетни усложнения и новите възможности за контрол и лечение, диабетът и сърдечносъдовите заболявания, за диабетната хипогликемия и др. Работната среща бе закрита в 16.00 часа.

Свалете в PDF