На Богоявление осветиха знамената на Плевенския гарнизон

299

По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Тържественото отбелязване на празника в Плевен започна в 11,00 ч. на площад „Възраждане“ пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Богоявленския водосвет отслужиха свещеници от плевенските православни храмове.

В тържествения ритуал на площада взеха участие почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 в Плевен, ВВУБ „Георги Бенковски” - гр. Долна Митрополия, военно формирование 52610, представители на дружество “Традиция” и на военно-патриотичните съюзи. Традицията уважиха и представители на държавната и местна власт в лицето на областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и др.

В приветствието си по повод празника командирът на Единния център за начална подготовка полк. Марин Господинов подчерта, че бойното знаме е славата и честта на българския войник. Припомнено бе, че за първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът за освещаване на бойните знамена е възстановен /1993 година/.

Ритуалът за Богоявление в Плевен завърши с парад на почетните роти.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Удължават срока на временно спрени…

петък, 25 септември 2020
51

Закупуват допълнителна техника по трансграничен…

четвъртък, 24 септември 2020
78

Местният парламент прие Общия устройствен…

четвъртък, 24 септември 2020
115

ОбС – Плевен прие за…

четвъртък, 24 септември 2020
72