На Богоявление осветиха знамената на Плевенския гарнизон

127

По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Тържественото отбелязване на празника в Плевен започна в 11,00 ч. на площад „Възраждане“ пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Богоявленския водосвет отслужиха свещеници от плевенските православни храмове.

В тържествения ритуал на площада взеха участие почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 в Плевен, ВВУБ „Георги Бенковски” - гр. Долна Митрополия, военно формирование 52610, представители на дружество “Традиция” и на военно-патриотичните съюзи. Традицията уважиха и представители на държавната и местна власт в лицето на областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, и общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и др.

В приветствието си по повод празника командирът на Единния център за начална подготовка полк. Марин Господинов подчерта, че бойното знаме е славата и честта на българския войник. Припомнено бе, че за първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът за освещаване на бойните знамена е възстановен /1993 година/.

Ритуалът за Богоявление в Плевен завърши с парад на почетните роти.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен се преклони пред живота…

сряда, 19 февруари 2020
61

Общинският съвет с две заседания…

вторник, 18 февруари 2020
101

Мартин Митев поздрави Основно училище…

вторник, 18 февруари 2020
177

Обсъждат промени в три общински…

вторник, 18 февруари 2020
70