Мартин Митев: Колкото и дребна да изглежда битовата престъпност, за хората в малките населени места тя е голяма

1149

Колкото и дребна да изглежда битовата престъпност, за хората в малките населени места в общината тя винаги е голяма.

Това заяви на годишния отчет - анализ на дейността на Първо РУ на МВР- Плевен за изминалата 2015 г. председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев. Докладът беше представен днес на среща в Областната дирекция на МВР - Плевен от началника на Първо РУП Петър Кочев. Пред ст.-комисар Георги Григоров - директор на ОДМВР - Плевен, Стоян Стоянов- зам.-директор на ОДМВР - Плевен, представители на прокуратурата, кметове на малките населени места и представители на институции бяха огласени данните за изминалата година.

Районът на действие на Първо РУ - Плевен обхваща част от град Плевен и селата Бохот, Тученица, Радишево, Опанец, Върбица, Гривица и Буковлък. „За 2015 г. в Първо РУП са регистрирани и останали за работа 888 престъпления, което е с 20 по-малко в сравнение с 2014 г. През периода на територията на Управлението в Окръжна и Районна прокуратура са образувани и започнати 998 досъдебни полицейски производства срещу 956 за 2014 г.“, отчете Петър Кочев. Той информира още, че през 2015 г. са станали две тежки криминални престъпления - убийства на 22 януари /на 40-годишен мъж до кръстовището с ул. „Иван Вазов“/ и на 3 август /на 74-годишна жена/. Като характерни престъпления за територията, обслужвана от Първо РУП, бяха посочени престъпленията против собствеността на гражданите – грабежите през годината са 22, което е с 8 по-малко в сравнение в 2014 г., кражбите са 432. По линия на детската престъпност водените на отчет лица са били 59, стана ясно още от анализа.

След представяне на данните думата имаха и кметове на малките населени места, които благодариха за полицейската работа на територията на селата. В тази връзка председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев отбеляза, че от ежедневните си срещи с хората може да каже, че в малките населени места на общината имат основно три проблема - ниските пенсии, дребната битова престъпност и инфраструктурата. „Ако за инфраструктурата можем да направим нещо, то за тази т.нар. дребна битова престъпност ще кажа, че колкото и дребна да изглежда тя, за тези хора тя е голяма. Далеч съм от мисълта, че полицейските управления, които отговарят за селата в община Плевен, могат да сложат полицаи на всяка махала и населено място“, отбеляза Митев. Затова, в качеството си на председател на Общинската комисия по обществен ред и сигурност той пое ангажимент през мандата й тя да се включи активно в работата срещу битовата престъпност по селата.

Мартин Митев посочи още, че е важно в годишните доклади на полицейските управления да се говори не само за свършената работа, но и за проблемите. „Знам, че все пак такива има - проблем със средствата за гориво, с кадровата и ресурсна обезпеченост. Премълчавайки ги, няма да спечелим“, посочи Митев и пожела успешна работа на служителите на реда.



Свалете в PDF