Комисията по култура се срещна с директора на ДКТ „Иван Радоев“ относно концепцията му за развитие на театъра и извършените кадрови промени

777

Постоянната комисия по култура, вероизповедания и международна дейност с председател Петя Василева към Общински съвет - Плевен се срещна на извънредно заседание с директора на ДКТ „Иван Радоев“ - Плевен Васил Василев и актьора Веселин Плачков. На срещата, провела се на 8 септември /четвъртък/ от 17 часа в Заседателната зала на Община Плевен, присъстваха и медии, като и граждани, проявили интерес към дневния ред на заседанието. Заседанието откри Председателят на Комисията Петя Василева, като представи причините за свикване на срещата.

„Дневният ред на Комисията е в една основна точка - запознаване с новия директор на театъра г-н Василев и с репертоарния план на културния институт за настоящия театрален сезон, освобождаване и назначаване на актьори от момента на встъпването му в длъжност и финансовото състояние на театъра. Като Комисия по култура имаме не само правото, но и задължението да следим развитието на културните институти в община Плевен. И когато има такъв с нов директор, който има и евентуална нова визия за развитие, ние трябва да се запознаем с новосъздалата се ситуация. Още повече, защото Плевен отпуска най-голямата субсидия, която община дава на театър. Подобна субсидия даваме и на Филхармонията“, заяви в началото на срещата Петя Василева. Тя благодари на директора на плевенския театър, че е откликнал на поканата да присъства на заседанието,и изрази надежда, че в случая ще се получи една ползотворна и полезна дискусия.

В изложението си директорът на плевенската Драма Васил Василев заяви, че в момента започва най-добрият сезон на ДКТ „Иван Радоев”. Относно финансовото състояние на театъра, той посочи цифри за миналия сезон и какво се случва в момента. Василев изтъкна, че е успял да погаси по-голямата част от финансовите задължения на театъра и да увеличи броя на изиграните представления. В изложението си акцентира и на това, че театърът е сред най-големите длъжници към общинската хазна с неизплатена такса смет за 2015 г. в размер на 17000 лв. Пред Комисията бе представен и репертоарния план на театъра с акцент върху първата премиера за сезона - „Цимбелин” по Шекспир. „За четири месеца трябваше да направя така, че да заработи един финансово закрит театър. В същото време ме занимавате с един казус, добил популярност като „Случаят Плачков”, заяви пред Комисията Василев. И допълни, че в плевенската трупа вече няма да има привилегировани актьори. Директорът на плевенския театър заяви още, че като представител на държавата има делегиран бюджет, с който има правото да се разпорежда без намесата на местната управа, на което Петя Василева възрази, като изясни разликата между делегиран бюджет и общинска субсидия. Тя напомни, че Общинският съвет е органът, който ежегодно гласува съфинансирането от 195000 лв., поради което са му вменени и контролни функции върху разходването на тази сума.

„Случаят Плачков“ бе темата, която също предизвика сериозна дискусия в Комисията. От документи, представени на заседанието от самия актьор, станаха ясни и конкретните факти, свързани с освобождаването му от плевенската трупа. Във връзка с казуса, който е повод и за сериозен обществен дебат през последните дни, Комисията изслуша позицията и на самия Веселин Плачков, който заяви, че е бил поставен в условията да напусне трупата. „За съжаление, аз бях поставен в условия да напусна, тъй като г-н Василев не беше съгласен с това, което се е случвало преди. Той не познава моите възможности, защото ние не се познаваме като творци. Да, аз наистина подадох своята молба за напускане в началото на август и държах това да не се оповестява и никой да не говори за него. В един момент се разбра и в социалните мрежи хората започнаха да изказват мнение. То е субективно, всеки има право да харесва или да не харесва някого. Но при този подход от страна на г-н Василев, аз няма да се върна в Плевенския театър, докато той е негов директор”, каза в изложението си Плачков.

Темата за Веселин Плачков доведе и до размяна на по-остри реплики. Според общинския съветник Цветко Цветков в случая с Веселин Плачков се е преиграло и в разразилите се публични страсти са вкарани политически нюанси. Позицията му категорично бе контрирана от Председателя на комисията Петя Василева, която посочи, че в случая няма политика, нито опит за налагане на мнение или посегателство върху демократичните принципи, а желание за дискусия по въпрос, станал повод за сериозен обществен дебат в последните дни. Петя Василева посочи, че никой не може да оспори факта, че Веселин Плачков е една от звездите на плевенския театър, който може да пълни салона и да продава спектакли. Тя допълни, че трябва да се обгрижват местните таланти и да се използва местния потенциал, както и да се познават вкусовете и предпочитанията на местната публика. Също така е необходимо да се уважават постиженията на миналите поколения театрални дейци. Позицията й подкрепи и съветникът Диана Данова.

След близо двучасов дебат членовете на ПК по култура се обединиха около мнението, че в крайна сметка подобни срещи са полезни и че на следващи заседания трябва да бъдат поканени шефовете и на другите културни институти в Плевен.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен чества 139 години от…

петък, 06 септември 2024
21

Общинският съвет заседава на 29…

сряда, 28 август 2024
231

Общинският съвет прие решения за…

четвъртък, 25 юли 2024
233

Стартира нова процедура за избор…

четвъртък, 25 юли 2024
441