Комисии в Общинския съвет обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

544

Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на правила за движение на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на община Плевен, влиза за обсъждане този месец в две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. „Проектът касае въвеждане на правила за движение на тротинетки и скутери на територията на общината и най-посещаваните места в града ни. Предложението ще бъде разгледано от колегите в две от постоянните комисии - ПК по "Стопанска политика и транспорт" и ПК по "Законност и контрол по изпълнение на решенията", заседанията са следващата седмица“, информира Мартин Митев - председател на Общинския съвет.

Към настоящия момент чрез разпоредбите на Закона за движението по пътищата е извършена начална и до известна степен вече неактуална законова регламентация на правила за движение на индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/, популярни като електрически скутери или електрически тротинетки. Касае се за законова редакция в сила от 07.07.2020 г. Основната причина за внасянето на проекта е масовото използване на ИЕПС на територията на град Плевен през последната година и зачестилите инциденти, вкл. с пострадали лица, в резултат на неглижиране на установените законови правила и ограничения. Това мотивира администрацията да търси решения на проблема, с цел въвеждане на по-добра регламентация при използването им на местно ниво.

Предложеният проект на Наредба за допълнение на Наредба №3 е за създаване на изцяло нова Глава пета Б: „Правила за движението на индивидуални електрически превозни средства“, която гласи следното:

Индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на община Плевен могат да бъдат управлявани при спазване на изискванията и ограниченията, регламентирани със Закона за движението по пътищата и настоящата Наредба.

Лица под 14 годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС.

Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура.

Лица с навършена 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички превозни средства е разрешена максимална скорост до 50 км/час.

Всички водачи на ИЕПС до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска

Максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на община Плевен е 15 км/час.

Всяко ИЕПС трябва да е оборудвано с изправни: спирачки; механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред; устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Водачите на ИЕПС са длъжни: да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - най- близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управляват ИЕПС с включени светлини, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани; да се движат с изправна спирачна система на управляваното ИЕПС; да спазват останалите изисквания за управление на ИЕПС, регламентирани със Закона за движението по пътищата.

На водачите на ИЕПС се забранява да ги управляват с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Да се движат по улици, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/час. Да превозват други лица, да използват мобилен телефон, докато управляват ИЕПС, и др.

Забранява се движението на ИЕПС по тротоарните площи на всички населени места с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи.

На територия на Плевен и землището на града се забранява движението на ИЕПС в Градската градина, пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ - в зоната от пл. „Възраждане до пл. „Свободата“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детски и спортни площадки.

Предвидените наказания за нарушителите са глоба от 10,00 до 50,00 лв., или според предвиденото в Закона за движение по пътищата, като наказателните постановления за нарушенията ще се издават от кмета на общината или определено от него длъжностно лице.“

Преди да бъде разгледан от комисиите в Общинския съвет, предложеният проект за Наредбата бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на Община Плевен - раздел „Документи“: https://pleven.bg/bg/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-dopalnenie-na-naredba-3-na-obshtinski-savet-pleven-za-obshtestveniya-red-pri-izpolzvane-na-patni-prevozni-sredstva-na-teritoriyata-na-obshtina-pleven. В рамките на месец заинтересованите лица имаха възможност да направят своите предложения и представят становища по проекта.

 

Свалете в PDF