Комисии в Общинския съвет обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

304

Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на правила за движение на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на община Плевен, влиза за обсъждане този месец в две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. „Проектът касае въвеждане на правила за движение на тротинетки и скутери на територията на общината и най-посещаваните места в града ни. Предложението ще бъде разгледано от колегите в две от постоянните комисии - ПК по "Стопанска политика и транспорт" и ПК по "Законност и контрол по изпълнение на решенията", заседанията са следващата седмица“, информира Мартин Митев - председател на Общинския съвет.

Към настоящия момент чрез разпоредбите на Закона за движението по пътищата е извършена начална и до известна степен вече неактуална законова регламентация на правила за движение на индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/, популярни като електрически скутери или електрически тротинетки. Касае се за законова редакция в сила от 07.07.2020 г. Основната причина за внасянето на проекта е масовото използване на ИЕПС на територията на град Плевен през последната година и зачестилите инциденти, вкл. с пострадали лица, в резултат на неглижиране на установените законови правила и ограничения. Това мотивира администрацията да търси решения на проблема, с цел въвеждане на по-добра регламентация при използването им на местно ниво.

Предложеният проект на Наредба за допълнение на Наредба №3 е за създаване на изцяло нова Глава пета Б: „Правила за движението на индивидуални електрически превозни средства“, която гласи следното:

Индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на община Плевен могат да бъдат управлявани при спазване на изискванията и ограниченията, регламентирани със Закона за движението по пътищата и настоящата Наредба.

Лица под 14 годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС.

Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура.

Лица с навършена 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички превозни средства е разрешена максимална скорост до 50 км/час.

Всички водачи на ИЕПС до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска

Максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на община Плевен е 15 км/час.

Всяко ИЕПС трябва да е оборудвано с изправни: спирачки; механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред; устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Водачите на ИЕПС са длъжни: да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - най- близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управляват ИЕПС с включени светлини, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани; да се движат с изправна спирачна система на управляваното ИЕПС; да спазват останалите изисквания за управление на ИЕПС, регламентирани със Закона за движението по пътищата.

На водачите на ИЕПС се забранява да ги управляват с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Да се движат по улици, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/час. Да превозват други лица, да използват мобилен телефон, докато управляват ИЕПС, и др.

Забранява се движението на ИЕПС по тротоарните площи на всички населени места с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи.

На територия на Плевен и землището на града се забранява движението на ИЕПС в Градската градина, пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ - в зоната от пл. „Възраждане до пл. „Свободата“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детски и спортни площадки.

Предвидените наказания за нарушителите са глоба от 10,00 до 50,00 лв., или според предвиденото в Закона за движение по пътищата, като наказателните постановления за нарушенията ще се издават от кмета на общината или определено от него длъжностно лице.“

Преди да бъде разгледан от комисиите в Общинския съвет, предложеният проект за Наредбата бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на Община Плевен - раздел „Документи“: https://pleven.bg/bg/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-dopalnenie-na-naredba-3-na-obshtinski-savet-pleven-za-obshtestveniya-red-pri-izpolzvane-na-patni-prevozni-sredstva-na-teritoriyata-na-obshtina-pleven. В рамките на месец заинтересованите лица имаха възможност да направят своите предложения и представят становища по проекта.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с паметна плоча на…

петък, 30 септември 2022
94

Определиха цени за продажба на…

четвъртък, 29 септември 2022
118

Общинският съвет прие отчета за…

четвъртък, 29 септември 2022
72

Общинският съвет заседава през септември…

сряда, 28 септември 2022
65