Изложба за 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция гостува в Плевен

1115

Пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция" гостува от 11 февруари и в Плевен. Експозицията, подготвена по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“, бе открита в ХГ „Илия Бешков“ от областния управител Мирослав Петров в присъствието на редица гости, сред тях народни представители от 15-МИР, представители на месни институции и структури, на културни институции, граждани и медии. От името на Общински съвет - Плевен, откриването уважи неговият председател Мартин Митев.

В 40 табла, създадени по материали от Централния държавен архив и архивите в страната, се следва хронологията на събитието чрез документи, снимки и дневници от работата на Учредителното събрание. Показани са протоколът за откриването му, встъпителното слово на княз Дондуков - Корсаков, тостът, който е произнесен от него на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на органическия устав, протоколът от закриването на Учредителното събрание. В изложбата са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на Императорския руски комисар, Народно събрание, Министерски съвет, Монархически институт, Министерство на външните работи и изповеданията, както и от лични фондове, информираха от областната управа.

"Считам за изключително, че откриваме изложбата в Плевен точно на датата 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 - 16 април 1879). Като председател на Общинския съвет не мога да не отбележа този факт. Радвам се, че точно на тази дата експозицията се показва за първи път в нашия град. Тази изложба разказва за един важен и преломен момент в българската история - момента, в който модерната българска държавност има своя първи основен закон и това е Търновската конституция“, сподели при откриване на експозицията председателят на местния парламент Мартин Митев.

Изложбата за 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще остане в Плевен до 18 февруари, след което на ротационен принцип ще отпътува за гр. Русе

 

Свалете в PDF