Ивет Горанова и Димитър Пенчев с приз „Спортист на годината“ на Плевен за 2019 година

908

На церемония „Спортист на годината“ в Плевен бяха раздадени наградите на най-изявените спортисти и спортни деятели на Общината за изминалата 2019 година. Традиционните награди бяха връчени в Актовата зала на местната управа в присъствието на десетки изявени имена на плевенския спорт, представители на местната власт, общински съветници и медии.

Спортният празник започна с детски музикален поздрав и обръщение от кмета на Общината Георг Спартански към спортната общественост. Засегнати бяха въпросите за състоянието на спортната база в Плевен, финансовите средства за нейната поддръжка и финансирането на спортните клубове като цяло на общинско ниво. Отправни бяха и пожелания за светли коледни и новогодишни празници.

Наградите „Спортист на годината - 2019“ бяха връчени в пет категории - „Спортист на годината“, „Перспективни състезатели“, „Млади таланти“, „Треньор на годината“ и „Отбор на годината“. Отличени бяха и емблематични за плевенския спорт имена, които тази година имат юбилеи.

 

СПОРТИСТ НА 2019 ГОДИНА НА ПЛЕВЕН

Тази година с приза „Спортист на годината” бяха удостоени двама състезатели с високи спортни постижения през годината - това са Ивет Горанова /карате/ и Димитър Пенчев /кик бокс, състезател на СК „Скорпион“/.

Ивет Горанова - състезател от КБИ „Петромакс” с треньор Ангел Ленков. През 2019 г. постигна I място Европейско първенство в Минск - жени, кумите; III място Европейско първенство /Гуадалахара-Исп./ - жени, кумите; I място НП - кумите, кат. 61 кг.-жени; I място НП-ката - жени; I място НП-кумите, отборно, жени; I място НП-ката, отборно, жени; I място НК-кумите, жени, кат. 61 кг; I място НК – кумите - отборно, жени; I място НК - ката, отборно, жени.

Димитър Пенчев - състезател от СК по кик бокс „Скорпион” с треньор Камен Пенчев. През годината той се класира на второ Световно първенство - мъже, за аматьори - Сараево; първо място БП мъже, за аматьори; първо място БП за професионалисти /гала вечер/; първо място на Европейско първенство за професионалисти /Памплома - Испания/.

Грамота и на плакет за „Спортист на годината” No3 бе присъдена на Иво Илиев от СК по борба „Изобор”. Илиев не присъства лично на церемонията, тъй като в момента е на лагер с националния отбор.

 

КАТЕГОРИЯ „ПЕРСПЕКТИВНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ“

В тази категория отличията са за:

  1. Цветан Сирашки /борба, състезател на СК по борба „Изобор“/
  2. Добромир Николов /лека атлетика, състезател на АК “Плевен 2014“
  3. Георги Георгиев /лека атлетика, състезател на АК “Г. Дъков“/

 

КАТЕГОРИЯ „МЛАДИ ТАЛАНТИ“

В категорията „Млади таланти“ наградените спортисти са:

  1. Йоана Константинова /тенис, състезател на ТК “Плевен ПСК“/
  2. Ева Русева /шах, състезател на СКШ “Плевен 21“/
  3. Валентин Илиев /триатлон, състезател на СК по триатлон „Б. Доков“/

 

КАТЕГОРИЯ „ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА“

Носител на отличието „Треньор на годината“ за 2019 година стана Ангел Ленков, КБИ „Петромакс“. Състезателите на Ангел Ленков са завоювали през година 15 златни, 9 сребърни, 14 бронзови медала от национални първенства и национални купи.

 

КАТЕГОРИЯ „ОТБОР НА ГОДИНАТА“

За „Отбор на годината” наградата отиде при Баскетболен клуб „Спартак” - Плевен, мъже, които заеха V-то място на ДП на Национална баскетболна лига. Участие в лигата са взели 10 отбора, като сред тях са отборите на „Левски Лукойл”, „Балкан” - Ботевград, „Рилски спортист” - Самоков, „Академик” - София. Отличието бе връчено от общинския съветник Цветан Антов на треньора на клуба Александър Дяковски.

С грамота за достойно представяне, връчена от зам.-кмета Стефан Милев, бе удостоен Хандбален клуб „Полюс ТМ” - юноши, младша възраст, 14 г., класирал се на първо място Държавно първенство за юноши мл.в. Грамотата бе получена от капитана на националния отбор Иван Петков, който е и голмайстор на България за 2019 г.

 

ПОЧЕТНИ ОТЛИЧИЯ

С почетни отличия бяха удостоени и емблематични за плевенския спорт имена, които тази година са юбиляри. Това са:

- Светослав Топузов /лека атлетика/ - за 70-годишен юбилей и принос в спорта;

- Никола Николов /лека атлетика/ - за 80-годишен юбилей и принос в спорта;

- Георги Пандов /баскетбол/ - за 80-годишен юбилей и принос в спорта.

За принос в спорта бе отличен и Камен Пенчев /кик бокс/. Камен Пенчев е баща и треньор на отличения за „Спортист на годината“ Димитър Пенчев.

Наградите в отделните категории на „Спортист на годината 2019“ бяха връчени от председателя на Общинския съвет Мартин Митев и общинския съветник Цветан Антов, от зам.-областния управител на Плевен Красимир Трифонов, от кмета на Общината Георг Спартански и зам.-кметовете Милен Яков и Стефан Милев. Номинациите в отделните категории са направени от спортните клубове, след което комисия определи носителите на призовите места в годишната класация.

Свалете в PDF