Иванка Гелова ще изпълнява временно длъжността кмет на Буковлък

652

Иванка Костова Гелова /специалист ЕСГРАОН / ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Буковлък за срок до полагането на клетва от новоизбрания кмет за населеното място. Общински съвет - Плевен гласува решението на проведеното днес извънредно заседание, чиито дневен ред включваше една единствена точка - избор на ВрИД кмет на кметство с. Буковлък. До избора се стигна след кончината на дългогодишния кмет на Буковлък Росен Русанов. В памет на Росен Русанов съветниците започнаха заседанието си с минута мълчание.

„Росен Русанов беше един от най-успешните кметове на Буковлък и всички ние винаги ще свързваме името на селото с неговото име. За съжаление Росен вече не е сред нас“, заяви в началото на заседанието председателят на Общинския съвет Мартин Митев. За временно изпълняващ длъжността кмет на населеното място той предложи Иванка Гелова, като посочи, че тя е дългогодишен служител в Кметството, била е врид на селото по време на местните избори 2015 и 2019 г. и в момента също изпълнява тези функции. Тя е човек, който знае добре за какво става дума, обобщи Мартин Митев. Предложените му получи единодушната подкрепа на общинските съветници в залата.

Съгласно чл.42, ал.1, т.13 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при смърт. Поради кончината на кмета на кметство с. Буковлък Росен Русанов се прилага  разпоредбата на чл.42, ал.6 от същия закон, която гласи: „Когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Свалете в PDF