Художникът Красимир Тодоров е носител на наградата „Св. Пимен Зограф“

1071

Художникът Красимир Тодоров е тазгодишният носител на наградата "Св. Пимен Зограф" в Плевен. Призът на името на покровителя на художниците се присъжда всяка година от Община Плевен и Представителството на Съюза на българските художници в града за принос в изобразителното изкуство. Връчването на годишната награда на името на Св. Пимен Зограф бе съпроводено с представяне и на юбилейна изложба "Плевенски художници - 70 години творчески живот".

Наградата "Св. Пимен Зограф" за 2017 година в Плевен бе връчена официално в Художествена галерия „Илия Бешков“ на самия празник на художниците - Деня на Св. Пимен Зограф, в присъствието на много творци и приятели на гилдията. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, зам.-кметът на община Плевен Милен Яков, началникът на общинския отдел „Култура“ Стефка Григорова и др.

"В последната една година разбрах, че хората са добри", каза развълнуван Красимир Тодоров при получаването на наградата от зам.-кмета на Плевен Милен Яков. Художникът честити празника на своите колеги и им пожела да са живи и здрави и да се срещнат пак и на 100-годишния юбилей на плевенската гилдия. Изборът на Красимир Тодоров е направен от 7-членно жури от плевенски художници и представители на общинския отдел "Култура".

Поздрав към художниците за техния празник отправи и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, който отбеляза факта, че плевенската гилдия на художниците е създадена още преди основаването на Съюза на българските художници. Мартин Митев честити празника на творците и лично на Красимир Тодоров, като пожела на всички здраве и творческо вдъхновение. „70 години вие творите за Плевен, за всички нас, за поколенията след нас, за което аз мога само да ви се поклоня и да ви кажа едно огромно „Благодаря“, обърна се към творците председателят на местния парламент.  

За началото преди 70 години и за ярките имена в СБХ - Плевен припомни директорът на галерията Мирослав Минчев. Поздрав към гилдията в Плевен отправи и нейният председател Валентин Асенов - Хъкъла. Музикален поздрав прозвуча от Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

След официалната част присъстващите имаха възможност да разгледат юбилейна изложба "Плевенски художници - 70 години творчески живот". В залите на ХГ "Илия Бешков" са показани шедьоври, създадени през годините от плевенската група на художниците. Изложбата „Плевенски художници - 70 години творчески живот“ представя 116 автори с 226 творби - живопис, графика, скулптура, керамика, текстил, приложна графика. Експозицията може да се види от посетителите до края на годината.

За годишнината на СБХ - Плевен със съдействието на Община Плевен е издаден луксозен каталог.

 

Свалете в PDF