Граждани търсят съдействие за решаване на проблеми с изоставени стари автомобили и бездомните кучета в Плевен

996

„Изоставените стари автомобили по улиците и кварталите на Плевен от години са сериозен проблем за града ни. Освен че са грозна гледка, те затрудняват придвижването и „изяждат” местата за паркиране. Има ли начин да бъдат накарани собствениците на тези автомобили да направят нещо по въпроса и тези коли да бъдат премахнати.“

Проблемът бе поставен в приемния ден на председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев от гражданин на Плевен. По време на срещата с г-н Митев той се поинтересува съществува ли нормативна база в община Плевен за разрешаването на проблема, както това е направено вече в градове като София и Пловдив. Поставен бе и въпросът защо подобни автомобили не се премахват от компетентните органи и в Плевен.

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев заяви, че и в Община Плевен съществува нормативен ред за разрешаването на проблема, но този ред би трябвало да се приложи и на практика. В тази връзка той обеща да направи необходимото, за да се задейства процедурата. Редът за премахването на изоставените стари автомобили в Плевен е разписан в Наредба №2 на ОбС - Плевен, която касае опазването на околната среда в общината. Цялата процедура за събиране и управление на излезлите от употреба МПС и ППС с неугледен външен вид и технически неизправности е посочена в Раздел 4 на нормативния документ. Чл.32 гласи, че: „излезлите от употреба МПС и ППС с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда, се събират на определените от кмета на община Плевен площадки за временно съхраняване или центрове за разкомплектоване“. В Наредбата е записано още, че се забранява съхраняването на излезлите от употреба автомобили с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда, на терени - общинска собственост: улици, булеварди, площади, тротоари, зелени площи и терени – държавна собственост, както и извършването на търговска дейност /чл.35/. Собственикът на такъв автомобил е длъжен да го предаде на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване. Кметът на общината е този, който назначава комисия за установяване на излезли от употреба МПС и ППС с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда, която за целта съставя Констативен протокол /чл.38/.

В приемния ден на Мартин Митев бе поставен и въпросът за бездомните кучета в Плевен, които са ежедневен проблем за много плевенчани. В тази връзка председателят на ОбС - Плевен заяви, че в бюджета на община Плевен за тази година има предвидени средства за изграждането на нов приют за тези животни, но този приют няма как да се случи в рамките на календарната година.

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев има приемен ден за граждани всяка сряда. Записването за приемния ден става лично на адрес: гр.Плевен, пл.”Възраждане” № 2, ІІ етаж, стая № 36 или на телефон: + 359 64/881357, информират от администрацията на местния парламент.

Свалете в PDF