До 2021 година АМ „Хемус“ трябва да достига до пътя Плевен - Ловеч

1551

„През 2021 г. АМ „Хемус“ трябва да достига до пътя Плевен - Ловеч. Има изготвено предпроектно проучване и за околовръстен път на града. До 40 дни ще изготвим задание и ще възложим две процедури – изработване на подробен устройствен план - парцеларен план и на разширен идеен проект, за да изберем вариант за трасе. Той трябва да бъде готов в края на 2021 г., за да се избегне бъдеща тапа от над 2000 тежкотоварни автомобила в центъра на града.“

Това съобщи на форум в Плевен зам.- министърът на МРРБ Николай Нанков. На срещата по въпросите на регионалното развитие участие взеха и представители на Общински съвет - Плевен, в лицето на неговия председател Мартин Митев, Петя Василева - заместник председател на местния парламент и Владислав Монов - председател на ПК по „Обществен ред и сигурност“, общински съветници.

„През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала „Хемус“. Трасето е първият участък от 134-те км, които държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД ще изгради“, информира зам.-министър Нанков. Той припомни, че с осигуреното от държавата финансиране в размер на 1,12 млрд. лв. без ДДС ще бъде изградено трасето на магистралата между п.в. „Боаза“ и разклона с пътя Русе - Велико Търново. Отсечката е разделена на шест участъка, два от които - с обща дължина почти 44 км, преминават и през територията на област Плевен. Физическото изпълнение на изграждания в момента участък от магистралата между Ябланица и п.в. „Боаза“ е 80%. Предвижда се той ще бъде готов със седем - осем месеца предсрочно и да бъде въведен в експлоатация през м. октомври.

На срещата в Плевен зам.- министър Николай Нанков отговори и на въпроси от залата, относно пътната инфраструктура в област Плевен, въвеждането на ТОЛ системата, електронните винетки и др. Той припомни, че с близо 8 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са рехабилитирани почти 12 км от пътя Плевен - Ловеч. Почти 10 млн. лв. е инвестицията от програмата за 9,5 км от пътя Червен бряг - Чомаковци, чието изпълнение трябва да приключи през м. юли. Предстои рехабилитация и на 9,5 км от третокласния път между Гулянци и Долна Митрополия. В момента тече избор за изпълнител на строителството, което ще се финансира от Програма „ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България“ 2014-2020 г. Със средства от бюджета ще бъде направен ремонт и по трасето Кнежа - Оряхово.

Общо 82 млн. лв. ще бъдат вложени в област Плевен по 24 договора за безвъзмездна финансова помощ от оперативната програма, каза още Николай Нанков. По три проекта с общо 11 млн. лв. ще бъдат модернизирани 9 образователни институции. Други 11 проекта са насочени към мерки за повишаване на енергийната ефективност на 22 жилищни и административни сгради. В областния център ще бъдат благоустроени 100 хил. кв. м обществени пространства.

Свалете в PDF