Дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен става с регионален статут

989

Дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен се преобразува от  общински културен институт в регионален с наименование „Регионален военноисторически музей“ - Плевен. Решението бе прието от Общинския съвет на сесията на 25 февруари.

В структурата си ВИМ - Плевен поддържа музейни обекти на територията на три общини - Плевен, Пордим и Долни Дъбник, както и 166 паметници на територията на целия Плевенски регион. По тази причина институцията е с неясен и неустановен статут, бе посочено на сесията. И още, че всички тези паметници отдавна са придобили национално значение, поради което преобразуването на Дирекцията от общински културен институт в регионален е резонно. 

„С преобразуването на Дирекцията от общинска в регионална ще се освободи финансов ресурс в размер на над половин милион лева, който Общината ще вложи в други направления. Имаме вече и обратната връзка - Министерството на културата изразява желание за това преобразуваме на Дирекцията, като по този начин държавата ще поеме една основна част от издръжката на ВИМ – Плевен. Като финансист аз лично съм доволен от това решение“, коментира председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Предстои  съгласувателна процедура между институциите във връзка с гласуваното преобразуване.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен с писмо до финансовото…

четвъртък, 25 април 2024
77

Приеха промени в Културния календар…

четвъртък, 25 април 2024
69

Плевен има нов почетен гражданин…

четвъртък, 25 април 2024
65

С детски поздрав за Великден…

четвъртък, 25 април 2024
82