Честваме 136 години от Съединението на България

506

6 септември 1885 г. - с манифест на княз Александър I Батенберг е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия! Съединението е исторически акт, сътворен не от тайната дипломация, а от отдадеността на националната кауза и смелостта на народа ни!

Плевен отбелязва историческата дата с общоградска церемония пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. За 6 септември Регионалният исторически музей, където се пазят ценни реликви от времето на Съединението, обяви ден на отворени врати за посетители.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев. В ранната утрин на 6 септември 1885 г. въстаниците и войската, начело с майор Данаил Николаев, арестуват областния управител Гавраил Кръстевич, който възкликва: „Аз съм българин, и аз съм за Съединението!”. На 8 септември 1885 г. в Пловдив пристига княз Александър Батенберг, посрещнат с бурни овации. Това е и първият ни владетел, който легитимира пътя към националното обединение на българския народ.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Свалете в PDF