Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

881

Близо 300 хористи от 11 хорови формации в Плевен запяха заедно "Върви, народе възродени" в празничния 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Пъстрият празничен хор бе част от проявите, с които Плевен отбелязва днес един от най-светлите дни в празничния календар.

Празничният 24 май започна с традиционно празнично шествие. В 10,30 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се събраха ученици, учители, студенти, дейци на културата, представители на местната власт, на творчески съюзи, на политически сили, десетки граждани. В празничните прояви в Плевен се включиха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район, областният управител Мирослав Петров и заместниците му, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската управа, студенти от Медицинския университет, много гости на града.

Начело със свещеници, носещи иконата на Светите братя Кирил и Методий, и Духовия оркестър на Плевен, шествието премина през централната пешеходна зона до паметника на Светите братя на едноименната улица, където се проведе и тържественият ритуал с празничен молебен и слова.

„Днес ние трябва да изкажем благодарност на тези, които създадоха буквите и ни дадоха писаното славянско слово. На тези, които апостолски съхраниха вярата, културата и традициите на народа ни през вековете. На техните достойни следовници днес - всички учители, дейци на науката и културата“, каза в словото си кметът Георг Спартански.

„С делото си Светите братя Кирил и Методий превърнаха България в държава на духа и независимо от изпитанията, пред които историята я постави - тя остана стожер на просветата и знанието“, каза в празничния ден областният управител Мирослав Петров.

В знак на признателност пред делото на Светите братя Кирил и Методий пред барелефа бяха поднесени венци и цветя.

След ритуала плевенчани и гостите на града имаха удоволствието да чуят на централния площад „Възраждане“ вълнуващото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на алеята пред Военния клуб е открит и „Празник на книгата”. 

На церемония от 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата. Ден по-рано в зала „Катя Попова”, за постижения в областта на изкуството и на образованието награди получиха и възпитаници на детски градини, ученици, учители и директори на детски и учебни заведения.

Свалете в PDF