Актуализират статута на Международния музикален фестивал „Катя Попова”

835

Община Плевен като организатор на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” да стане член на Българската асоциация на фестивалите. Съгласие за това гласува Общинският съвет на Плевен на заседанието на 25.02.2016 г.

Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е учреден през 1966 г. като ежегоден музикален празник с участието на лауреати от национални и международни музикални конкурси. От третото си издание /1969 г./ Фестивалът носи името на оперната прима Катя Попова, която е една от основателките и участник в първото издание на Лауреатските дни. Те се организират и провеждат през 2 години през месец октомври на базата на статут, изработен през 1966 г., която претърпява извести корекции през 1988 г. През настоящата година се навършват 50 години от първото издание на фестивала и именно във връзка с предстоящото 30-то издание бе предложено актуализиране на статута, който да отговаря на съвременните изисквани за провеждането на международни фестивали.Новият статут на фестивала е и условие за кандидатстване на ММ Лауреатски дни „Катя Попова“ за член на Българската асоциация на фестивалите и в последствие - на Европейската асоциация на фестивалите, се посочва в решението на съветниците.

При актуализирането на статута съветниците гласуваха председател на Организационния комитет на фестивала да бъде кметът на Община Плевен. Фестивалът се финансира от общинския бюджет.

Свалете в PDF