45 български граждани от първи курс по начална военна подготовка положиха клетва

1097

Военна клетва на български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка, се проведе днес във Войскови район 1163 в Плевен. С церемонията на практика приключи успешно първият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, реализиран в Единния център за начална военна подготовка – Военно формирование 22160 в Плевен.

Официални гости на тържествената клетва днес бяха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и други. Присъстваха и много близки и роднини на курсантите.

„В живота на човека няма друг ден, така съзнателно отдаден на Родината, толкова тържествен и паметен, както деня на военната клетва. Никое друго събитие не оставя толкова трайни следи в съзнанието на човека, както изричането на клетвените слова. Свещеният обет на клетвата има особен смисъл – остава незаличими следи в душата и се помни до сетния дъх“, каза в словото си началникът на гарнизон Плевен полк.Николай Бешев.

„От името на Общински съвет - Плевен и лично от свое име Ви поздравявам с успешното приключване на първия курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, реализиран в Единен център за начална военна подготовка – Военно формирование 22160 в Плевен! Поздрав и респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!“, обърна се към курсистите и Мартин Митев. Той отбеляза, че сред важните неща, научени от тях по време на подготовката им в курса, са реда, уважението и дисциплината. „Това са едни от най-големите дефицити в обществото ни днес. Затова се радвам да чуя, че вие сте научили точно тези неща. Вероятно в този курс вас ви е довело възпитанието в родолюбие, което възпитание са ви дали вашите родители. Искам така и вие да възпитате вашите деца, защото родолюбието е една от най-големите ни ценности и докато има родолюбиви българи – ще я има и България! Бъдете здрави“, обърна се към курсистите Мартин Митев.

Първият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, реализиран в Единния център за начална военна подготовка – Военно формирование 22160 в Плевен завършват 45 български граждани, 9 от които са жени. Те са от цялата страна и имат разнородни професии. По време на подготовката те са преминали обучение по тактическа, строева, физическа, огнева, инженерна и военномедицинска подготовка, както и по ядрена, химическа, бактериологическа защита и екология. 30 % от общия брой проведени часове са използвани за практически занятия. След полагането на клетвата, със заповед на министъра на отбраната за присвояване на първо военно звание, завършилите ще бъдат зачислени в резерва на Въоръжените сили и ще им бъдат издадени военно-отчетни книжки от Централното военно окръжие.

Свалете в PDF